lördag 14 maj 2011

Apelsinmaränger med choklad och glasswhoopies

 Helt klart en ny favorit bland småkakorna här hemma! Apelsinmaränger med mörk choklad - förföriskt god, jag lovar!!

Ett superbra recept som gör det enkelt att spritsa den form du vill ha på maränger och de blir riktigt spröda på utsidan och så där härligt sega i mitten.

Apelsinmaränger
100 grader i ugnen
ca 30 st dubbla

Ingredienser:
3 äggvitor (äggulorna sparar jag till vaniljkringlor, recept kommer, - perfekt för att få användning av hela ägget)
 2 dl socker
3 droppar ättikssprit
apelsinessens efter smak & tycke ELLER 1 apelsin
ev 1-2 droppar hushållsfärg (jag använder en liten klick pastafärg)
150 g mörk choklad

Gör så här:
  1. Mät upp äggvitan, hälften av sockret (1 dl) och ättiksdropparna i en bunke och vispa kraftigt med elvisp tills smeten är riktigt fast (du ska kunna vända bunken uppochner utan att smeten ramlar ut). Vänd försiktigt ner resten av sockret och blanda med en slev/sked/slickepot.
  2. Droppa ner färg & essens (eller riv skalet från apelsinen och blanda ner det) i smeten och klicka eller sprits ut marängerna på plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen i 45-60 min.
  4. När marängerna är torra och lätta samt lossnar från papperet, är de klara.
  5. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna och bli lite tjockare i konsistensen.
  6. Bred/spritsa chokladen på marängbottnen och sätt ihop marängerna två och två.
Ät & Njut!

En annan klar favorit här i familjen är de delikata whoopiesarna! Vi fryser in dem och äter dem som sandwichar - mycket uppskattat nu när sommaren är på väg!
;-)

 Här med kaffeströssel (vilket barnen inte gillade så mkt - mer åt oss vuxna med andra ord, moahahahahaha!!). Dock fick nedanstående whoopiesar bli bara till barnen - för rättvisans skull! :)


Dessa har jag gjort innan, men denna gången ändrade jag lite i vaniljfyllningen. När allt var färdigvispat så ringlade jag ner smält choklad, vilket resulterade i en stracciatella-liknande smak på fyllningen - supergott! 
Ska testa vaniljwhoopies med hallonfyllning nästa gång, kan det bli bra att frysa tro? Jaja, den som testar får väl se!

Väl mött och ha en supertrevlig helg!


3 kommentarer:

Sockertussen sa...

Men jisses vad mycket gott!!
Att frysa whoopisarna var en underbar idé, det ska jag göra nästa gång! =D
Kram

Erika - Bakglädje sa...

Låter som goda maränger. Och vad smart att äta whoopiesarna som glass. :-) Det ska jag testa.

Sugar Mania sa...

Jag ska definitivt prova göra whoopie pies idag. Ska bli min första gång faktist!! Du har gjort fantastiskt fina whoopies.