lördag 13 november 2010

Apelsinbiscotti och sirapslimpa

 Läste på ett flertal bloggar om apelsinboscotti och eftersom jag älskar biscotti överhuvudtaget så var det givet att jag var tvungen att testa! Och det var gott! Nästa steg blir att testa saffransbiscotti - har smakat det, men aldrig bakat det innan. Men det kan ju inte bli annat än gott, eller hur?!

 Så behändigt att ha hemma in case of besök liksom! Har också haft i mandel, kardemumma och kanel - en utmärkt smaksensation!

Och när jag bakar så går det bara inte att hålla sig till en sort, så jag satte även igång med att baka ett par sirapslimpor, recept av Leila Lindholm.

Ett väldigt saftig och gott bröd! Håller också rätt så länge, utan att bli så där torrt och smuligt som "köbebröd" har en tendens att bli - aj lajk helt enkelt!

Recept Sirapslimpa:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special (jag använde vanligt vetemjöl)
6 dl rågsikt (använde grovt rågmjöl istället)

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Recept Apelsinbiscotti: 
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
8 - 8 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
skal av 1 apelsin
saft från 1 apelsin
1 msk kanel
1 msk malen kardemumma
100 g grovhackad mandel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker krämigt med elvispens degkrokar. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl, tillsätt sen apelsinskal & saft. Blanda mjölet med de övriga torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen lite i sänder till äggblandningen och arbeta väl med elvispen. Rör ner mandelhacket.
2. Rulla en boll av degen och dela den i två delar som du rullar till två rullar, ca 25 cm långa (går bäst på lätt mjölat underlag). Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem med sidan av handen till två rektanglar, ca 10 cm breda och 1 -1 ½ cm höga. Grädda i 12-15 minuter.
3. Ta ut och låt svalna lite, skär sedan 1 cm breda snittar diagonalt över "limporna". Lägg dem på ugnsgaller med snittsidan upp/ner och grädda ca 12 minuter till. Låt svalna.