måndag 25 oktober 2010

After Eigh-tårta, himmelskt god!


Förföriskt god kan jag lova, smälter behagligt i munnen! Den är också väldigt lätt att göra och kan serveras, kanske en aningens lite snyggare än min - här blev det tyvärr ett hastverk och ingen tid lades på dekorering. Men den smakade ju likafullt himmelskt gott för det! ;-)

Ingredienser till grundtårtan:
200 g smör/margarin
100 g mörk choklad (ingen blockchoklad! Använd helst riktig kvalitetschoklad)
100 g AfterEight-choklad (12 plattor)
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 1/4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr:
50 g smör
en liten nypa salt
½ dl vispgrädde
100 g AfterEight-choklad (12 plattor)
½-1 tsk pepparmintsolja/essens

Garnering:
18 plattor After Eight-choklad
florsocker att sikta över tårtan

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör, socker och after eight i kastrull, på svag värme. Rör hela tiden. Vispa ägg, socker och vaniljsockret pösigt. Blanda vetemjöl, salt, kakao och bakpulver. Sikta ner de torra ingredienserna varvat med chokladsmöret i äggblandningen. Blanda försiktigt alternativt vispa i korta intervaller.

2. Klä antingen in en bakform (24cm i diameter) med bakplåtspapper eller använd en bakform med teflonbeläggning. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan vara kvar i formen tills den svalnat.

3. Smält smör, grädde och after eight. Smaksätt med pepparmintsoljan och häll glasyren på kakan.
Låt stelna i kylen i 2-3 timmar. Lossa kakan från formen och garnera med after eight-plattor och florsocker. Servera med vispgrädde.

Ett tips är att tillverka tårtan dagen innan serveringen, den blir bara godare av att stå och dra i kylskåpet några dagar. Man kan också frysa in den, med lika gott resultat när den har tinat.

Lycka till!

Inga kommentarer: