måndag 25 oktober 2010

Recepten för Inlagda Gröna Tomater, Grön Tomatmarmelad och Kokoskladdkakemuffins! ;-)

Inlagda Gröna Tomater


Till ca 2 kg gröna tomater

Ingredienser till lagen:
jodfritt salt
6 dl Vatten
6 dl 8 % Vinäger eller 6 dl 5 % vinäger och ½ dl ättika
400 – 450 gram Socker
1- 2 bitar hel kanel
10 – 20 stycken hela kryddnejlikor
En liten bit ingefära el ett par tsk malen ingefära

Skiva tomaterna i jämntjocka skivor, ca ½ cm tjocka, lägg dom varvtals i en bunke och strö på lite salt mellan varje lager, täck med plast och låt tomaterna stå över natten så dom vattnar ur sig.
Saltningen gör att tomaterna släpper en hel del vätska och kan ta åt sig lagen bättre, dessutom så får dom en bättre konsistens. Använd inte salt som berikat med jod, joden kan ge en bismak åt inläggningen och göra lagen lite grumlig.
Koka upp vatten, Vinäger och Socker (jag höftade måtten rätt rejält vad gällde ättikan, vinägern och vattnet och smakade av ganska tidigt för att få ett hum om hur det skulle te sig), skumma om det behövs, lägg i kryddorna och koka några minuter (skala ingefäran och skär den i 1 – 2 mm tjocka skivor).
Häll av så mycket vätska som möjligt från tomaterna och lägg dom sen i en kastrull, häll den varma lagen över tomaterna och låt dom sjuda sakta tills dom känns mjuka. Fiska upp tomatskivorna med en hålslev och lägg över dom i väl rengjorda burkar.
Koka upp lagen igen och koka ihop den lite, ca 5 – 10 minuter. Smaka av lagen och se om det behövs lite mer socker eller vinäger, koka upp lagen igen och slå den het över tomaterna, se till att lagen täcker ordentligt. Skaka burkarna lite så lagen kommer åt överallt, sätt på lock och ställ tomaterna svalt.

Enligt grundreceptet ska man efter 5-6 dagar koka upp lagen igen, inget jag brydde mig om att göra då smaksättningen var god redan från början ;-). Men vill man så ska man göra följande:

Häll av lagen från tomaterna och tillsätt någon dl vatten och koka lagen ca 10 minuter, skumma om det behövs, låt lagen kallna och slå den sen över tomaterna, skruva på locken ordentligt och ställ inläggningen svalt. 
 
Servera tomaterna till en god stek, eller tex på en leverpastejmacka - supergott! 
 


Grön tomatmarmelad

2kg gröna tomater
8-12 dl syltsocker
saften från 2 lime/citroner eller 3-4 msk citronessens
Valfritt: (jag använde inte det) ungefär ½ msk färsk timjan eller ingefära

Picka små hål och skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem och skär dem i klyftor/mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med socker och limesaft. Låt koka på svag värme tills tomaterna är mjuka och mosiga. det tog nästan 2 timmar för mig. I slutet kan man (valfritt) röra i timjan eller ingefära. Häll upp på väl rengjorda och varma glasburkar. Förvaras svalt.

Använd sylten till tex dessertostar eller på nybakade scones eller varför inte som tillbehör till maten?



 
 
 
 
 
 
 
 


Kokoskladdkakemuffins

16 st normalstora
 
200 grader 10 min

2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1-1½ dl kokosflingor
100 g smält smör
kokosflingor till garnering

Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda torrvarorna och vänd ner i smeten, impulsvispa. Häll ner det smälta smöret under omrörning. Häll ner i formar och använd helst muffinsform för att slippa att kakorna flyter ut. Strö över kokos på och ställ muffinsformen i mitten av ugnen (200grader) för ca 8-10 min.


Inga kommentarer: