söndag 13 februari 2011

American Spungecake & de gamla hederliga kanelbullarna...

En rejäl kaka! Förbaskat god, lägger sig som en sten i kistan dock! Receptet är från "Kärleksmums - 101 söta favoriter" (av Emma Hamberg & Anette Rosvall), en riktigt rolig och bra receptbok. Gillar när de skriver på ett sådant "talande sätt", skrattar ofta högt samtidigt som jag läser recepten!

American Spungecake - recept:

100 g smält smör
2,5 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl creme fraiche
3 mosade bananer
2 msk kallt, kokt kaffe
100 g valnötter
0,5 dl hackad mörk choklad

Icing
4 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk jordnötsmör
3 msk grädde

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör & socker fluffigt.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  4. Blanda ner mjöl, bakpulver & kanel och ställ bunken åt sidan så länge.
  5. Blanda creme fraiche, banan, kaffe, valnötter och choklad i en ny bunke.
  6. Gegga ihop bägge bunkarnas innehåll, häll upp i smord form och låt den gräddas i ca 40 min. Det blir en ganska hög & kompakt kaka.
  7. Under tiden som kakan är i ugnen blandar du till icingen. 
  8. När kakan sedan har svalnat brer du på gojset, låt den svalna ytterliggare - ät & njuuuuut!



 Efter att ha testat en massa roliga kakor & bullar så saknar man efter ett tag de gamla hederliga kanelbullarna - de går ju alltid hem liksom, eller hur? Ett glas kall mjölk och en nybakad kanelbulle - vad kan vara bättre egentligen?!

 Jag får ofta till riktigt saftiga (vete-)degar och bullar eller bröd håller sig färska relativt länge. Vad jag gör är ett gammalt husmorsknep jag läste i en gammal receptbok - att hälla 50g smält smör på den jäsande degen (alltså, precis efter att du lagt den på förstajäsningen). Dels slipper du en kladdig deg när du sen ska baka ut den och den blir otroligt saftig. Jag använder det till nästan alla sorters degar - både bröd & bullar - och får nästan alltid ett lyckat slutresultat.

Mitt recept på kanelbullar:
Ca 40-48 bullar

150 g margarin/smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
14-15 dl mjöl
ev 2 tsk stött kardemumma
50 g margarin/smör (att hälla på degen vid jäsningen)
1 ägg & en nypa salt (till pensling)
Pärlsocker/hackade nötter (dekoration)
Kanel, margarin & socker till fyllning

Gör så här:
  1. Smät margarinet och häll sedan i mjölken. Ljumma upp/ner det hela till ca 37 grader (fingervarmt)
  2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumma degspadet.
  3. Tillsätt socker, salt, ev kardemumma och det mesta v mjölet. Arbeta degen tills den släpper från kanten. 
  4. Smält 50 g smör och häll det över degen. Låt sedan degen jäsa i 30-40 minuter.
  5. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den.
  6. Dela upp degen i fyra lika delar.
  7. Baka ut en del i taget. 
  8. Kavla, ha på fyllning (jag har alltid rejält med smör, kanel & socker och skriver därför inga måttangivelser på detta - svårt att uppskatta;-)), rulla ihop längden och skär varje längd i ca 10-12 bitar.
  9. Lägg bullarna i pappersformar, ställ på plåt och låt dem jäsa ca 15 minuter till.
  10. Sätt på ugnen på 250 grader.
  11. Efter jäsningen - pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö på nötter eller pärlsocker och skjutsa in plåten i ugnen i ca 8 minuter.
  12. Låt sedan bullarna svalna innan du 1) äter dem, 2) fryser in dem. ;-)




Nu hoppas jag att jag ska ha mer tid åt bloggen, har fått tillbaka lite mer av baksuget och idag har jag bla gjort ChokladWhoppies med vanillafrosting och CandyChipCookies - recept och bilder kommer då förhoppningsvís senare! ;-)

2 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Låter jättegod den där kakan, lite annorlunda, kul!

Tulipan´s bakverk sa...

Nämen mums vad gott detta lät :)