Och bullarna är ju supergoda att äta rakt av - utan grädde och mandelmassa, bra att ha som mellanmål!
Recept, ca 20 st:
100 + 50 g smält margarin/smör (till deg & på jäsningen)
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Ca 1 L vetemjöl
Fyllning:
Inkråm från bullarna
mandelmassa efter behag
en skvätt grädde
Garnering:
5 dl vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
- Smält matfettet och häll i mjölken, ljumma till 37 grader, dvs fingervarmt.
- Smula ner jästen och lös upp med degspadet.
- Tillsätt salt, socker och ägg.
- Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen blank och smidig.
- Häll på 50 g smält smör inför jäsningen och låt degen jäsa i ca 30 min.
- Knåda degen och dela den till ca 20 bullar som du rundar till och lägger på bakplåt.
- Jäs dem väl (för mig tog det ca 20-25 min).
- Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 8-10 min, 250 grader.
- Låt bullarna kallna och under tiden kan du mjuka upp mandelmassan med en skvätt grädde.
- När bullarna svalnat, skär du av "locken" och gröper ur lite av brödmassan.
- Blanda inkråmet med mandelmassan och fördela upp massan i hålet i bullarna.
- Lägg på vispad grädde, på med lock och sikta florsocker över härligheterna!
- Klart!
Och på tal om mellanmål - minipizzor! En suverän uppfinning anser jag! Passar bra att göra när man har tex rester av bacon, köttfärssås eller tacos - det mesta går faktiskt att slänga på dessa underbara småttingar!
Recept, ca 20 st:
50 g jäst
4 msk Olivolja (går bra med matolja också)
6 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk strösockr
12-14 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)
Fyllning:
4 dl passerade tomater
oregano/timjan
600 g riven ost
skinka
lök
andra ingredienser efter önskemål, tex, kyckling, jordnötter, curry & banan.
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm olja & vatten till fingervarmt, dvs 37 grader.
- Lös upp jästen med vätskan
- Tillsätt salt, socker & mjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa i 20-30 min.
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Förbered fyllningen (hacka/skära)
- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela upp den i ca 20 bitar och tryck/kavla/slit & dra till ett lagom format på pizzabotten ;-)
- Lägg pizzan på bakplåten.
- Skeda på tomat och krydda med oregano. På med ingredienserna och strö osten sist på.
- Grädda mitt i ugnen i 10 - 12 min tills osten smät och pizzorna fått fin färg.
- Låt pizzorna svalna innan du fryser in dem. (Eller avnjut dem direkt!)
Och något försenat - Vårt pepparkakshus 2010! Haha, vad kul vi hade när vi satte ihop det! Och ännu roligare blev det när hela familjen fick agera a la legofigurer. T.o.m hunden & katten är med! Dock ska jag erkänna att vi inte äger ett sådant vrålåk som står parkerat.. Vår är liiite tråkigare, liiite större och säkert liiite billigare i drift...
Fullt snöbollskrig pågår!
Nu är det uppätet för längesen, vilken tur att jag hann föreviga det innan ungarna kastade sig över det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar