onsdag 16 februari 2011

Chokladwhoopies med vanillafrosting - frysta är godast!!

Första gången jag testade dessa små godingar - och man kan väl säga att både jag, man och barn är - hooked! Nu har jag bara testat chokladvarianten med vanillafrosting, har sett smakkombinationer som hallon-lakrits, choklad-hallon och (troligtvis min framtida favorit) choklad-mint som givetvis ska testas så fort tillfälle ges!
När mannen fick provsmaka så sa han att det påminde om GB-sandwich och då fick jag den briljanta ideén att frysa in kakorna. Sagt och gjort.. Sen var det bara den outhärdliga väntan (ja, men ni vet - när man väntar på nått gott så väntar man ALLTID för länge!). Och minnsann - det blev perfekt med vanillafrostingen! Så j-kla gott (Farligt gott skulle jag vilja påstå.. För det är så lätt att "bara" ta en.. och en till.. och en till..). Ja, faktiskt så gott att alla i familjen är överens om att de är godare när de är frysta än inte! Så testa - om du gillar GB-sandwich dvs.. ;-)


Det ser ju ut som.. Ja, ni vet säkert vad jag menar.. Tur att man vet vad det ska bli, annars hade de knappast lockat med sitt utspritsande utseende.. ;-)



Recept, ca 40-45st (dubbla):
200 g smör/ margarin
2½ dl socker
2 ägg
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 dl kakao
1-2 tsk vaniljpulver
2 tsk salt
3 dl mjölk


Vanillafrosting:
400 g färskost (typ philadelphia)
4 dl vispgrädde
½-1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

Gör så här:
  1. Vispa smör & socker fluffigt.
  2. Tillsätt äggen och blanda väl.
  3. Rör ner alla torrvaror, blanda och häll ner mjölken försiktigt tills allt är blandat.
  4. Häll smeten i spritspåse (det går också bra att klicka ut den med en sked) med rund tyll. Spritsa små kakor i lite större storlek än en femkrona, på en bakpappersklädd plåt.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 8-10 min, de ska INTE få någon färg på kanterna - så passa noga! ;-)

  1. Under tiden som kakorna svalnar vispar du ihop frostingen. Börja med att vispa grädden och bakpulvret.
  2. Blanda färskost, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke.
  3. Blanda ihop alltsammans och vispa på låg hastighet tills allt är rejält blandat. Är frostingen för lös kan du ställa den i kylskåpet tills den stelnar lite.

  1. Vänd upp plattsidan på kakorna, spritsa på frostingen på varannan kaka, sätt på locket - och frys in dem snarast! Det tar ca 40-60 min för dem att få en okej fryskonsistens. Under tiden du väntar på underverken så får du väl baka en omgång till... På så sätt har du alltid tillgång till en till.. och en till.. och en till... ;-)


tisdag 15 februari 2011

Semlor, minipizzor och funkishus..

 Alla andra gör semlor och då kan väl knappast jag vara sämre än så?! ;-) Pinsamt att erkänna, men det är faktiskt första gången jag gör helt egna semlor.. Och det var ju - lätt! Lite kladdig deg, men med mitt husmorstips (50g smält smör över jäsningen) gick det alldeles galant!
Och bullarna är ju supergoda att äta rakt av - utan grädde och mandelmassa, bra att ha som mellanmål!


Recept, ca 20 st:

100 + 50 g smält margarin/smör (till deg & på jäsningen)
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Ca 1 L vetemjöl

Fyllning:
Inkråm från bullarna
mandelmassa efter behag
en skvätt grädde

Garnering:
5 dl vispgrädde
Florsocker


Gör så här:
  1. Smält matfettet och häll i mjölken, ljumma till 37 grader, dvs fingervarmt.
  2. Smula ner jästen och lös upp med degspadet.
  3. Tillsätt salt, socker och ägg.
  4. Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen blank och smidig.
  5. Häll på 50 g smält smör inför jäsningen och låt degen jäsa i ca 30 min.
  6. Knåda degen och dela den till ca 20 bullar som du rundar till och lägger på bakplåt.
  7. Jäs dem väl (för mig tog det ca 20-25 min).
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 8-10 min, 250 grader.
  9. Låt bullarna kallna och under tiden kan du mjuka upp mandelmassan med en skvätt grädde.
  10. När bullarna svalnat, skär du av "locken" och gröper ur lite av brödmassan.
  11. Blanda inkråmet med mandelmassan och fördela upp massan i hålet i bullarna. 
  12. Lägg på vispad grädde, på med lock och sikta florsocker över härligheterna!
  13. Klart!

 Och på tal om mellanmål - minipizzor! En suverän uppfinning anser jag! Passar bra att göra när man har tex rester av bacon, köttfärssås eller tacos - det mesta går faktiskt att slänga på dessa underbara småttingar!

Recept, ca 20 st:
50 g jäst
4 msk Olivolja  (går bra med matolja också)
6 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk strösockr
12-14 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

Fyllning:
4 dl passerade tomater
oregano/timjan
600 g riven ost
skinka
lök
andra ingredienser efter önskemål, tex, kyckling, jordnötter, curry & banan.

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm olja & vatten till fingervarmt, dvs 37 grader.
  3. Lös upp jästen med vätskan
  4. Tillsätt salt, socker & mjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Låt jäsa i 20-30 min.
  6. Sätt på ugnen på 250 grader.
  7. Förbered fyllningen (hacka/skära)
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela upp den i ca 20 bitar och tryck/kavla/slit & dra till ett lagom format på pizzabotten ;-)
  9. Lägg pizzan på bakplåten.
  10. Skeda på tomat och krydda med oregano. På med ingredienserna och strö osten sist på.
  11. Grädda mitt i ugnen i 10 - 12 min tills osten smät och pizzorna fått fin färg.
  12. Låt pizzorna svalna innan du fryser in dem. (Eller avnjut dem direkt!)


 Och något försenat - Vårt pepparkakshus 2010! Haha, vad kul vi hade när vi satte ihop det! Och ännu roligare blev det när hela familjen fick agera a la legofigurer. T.o.m hunden & katten är med! Dock ska jag erkänna att vi inte äger ett sådant vrålåk som står parkerat.. Vår är liiite tråkigare, liiite större och säkert liiite billigare i drift...

Fullt snöbollskrig pågår!

Nu är det uppätet för längesen, vilken tur att jag hann föreviga det innan ungarna kastade sig över det!

måndag 14 februari 2011

Småkillarnas kakbuffé

 När mina småkillar fyllde sex i oktober så ville jag bjuda på en rejäl kakbuffé. Och här kommer en bildkavalkad på en del av det som då fyllde upp köksbordet ;-) (Recepten finns längst ner i inlägget..)

Morotskaka med vaniljfrosting


 Banankladdkaka med jordnötsfrosting (sååå gott!!)


Saffranscupcakes med pepparkaksfrosting


Cupcakepraliner med bananfyllning och hallonfrosting

Cakeballs (en med pepparkaka och apelsinchoklad och en med ballerina kladdkaka) och macroner (ena med hallon och andra med jordnötschoklad)


Buffébordet i sin helhet med ovanstående kakor plus cookiepops, jordnötskakor, biscotti och pepparkakor.

Har jag räknat rätt så är det 10 sorters kakor och det är väl en ganska okej kakbuffé va?

Recept

CookiePops
Macroner m hallonfyllning
Banankladdkaka
Jordnötsfrosting
Jordnötskakor
Biscotti
Cakeballs
Cupcakepraliner

söndag 13 februari 2011

American Spungecake & de gamla hederliga kanelbullarna...

En rejäl kaka! Förbaskat god, lägger sig som en sten i kistan dock! Receptet är från "Kärleksmums - 101 söta favoriter" (av Emma Hamberg & Anette Rosvall), en riktigt rolig och bra receptbok. Gillar när de skriver på ett sådant "talande sätt", skrattar ofta högt samtidigt som jag läser recepten!

American Spungecake - recept:

100 g smält smör
2,5 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl creme fraiche
3 mosade bananer
2 msk kallt, kokt kaffe
100 g valnötter
0,5 dl hackad mörk choklad

Icing
4 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk jordnötsmör
3 msk grädde

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör & socker fluffigt.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  4. Blanda ner mjöl, bakpulver & kanel och ställ bunken åt sidan så länge.
  5. Blanda creme fraiche, banan, kaffe, valnötter och choklad i en ny bunke.
  6. Gegga ihop bägge bunkarnas innehåll, häll upp i smord form och låt den gräddas i ca 40 min. Det blir en ganska hög & kompakt kaka.
  7. Under tiden som kakan är i ugnen blandar du till icingen. 
  8. När kakan sedan har svalnat brer du på gojset, låt den svalna ytterliggare - ät & njuuuuut!



 Efter att ha testat en massa roliga kakor & bullar så saknar man efter ett tag de gamla hederliga kanelbullarna - de går ju alltid hem liksom, eller hur? Ett glas kall mjölk och en nybakad kanelbulle - vad kan vara bättre egentligen?!

 Jag får ofta till riktigt saftiga (vete-)degar och bullar eller bröd håller sig färska relativt länge. Vad jag gör är ett gammalt husmorsknep jag läste i en gammal receptbok - att hälla 50g smält smör på den jäsande degen (alltså, precis efter att du lagt den på förstajäsningen). Dels slipper du en kladdig deg när du sen ska baka ut den och den blir otroligt saftig. Jag använder det till nästan alla sorters degar - både bröd & bullar - och får nästan alltid ett lyckat slutresultat.

Mitt recept på kanelbullar:
Ca 40-48 bullar

150 g margarin/smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
14-15 dl mjöl
ev 2 tsk stött kardemumma
50 g margarin/smör (att hälla på degen vid jäsningen)
1 ägg & en nypa salt (till pensling)
Pärlsocker/hackade nötter (dekoration)
Kanel, margarin & socker till fyllning

Gör så här:
  1. Smät margarinet och häll sedan i mjölken. Ljumma upp/ner det hela till ca 37 grader (fingervarmt)
  2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumma degspadet.
  3. Tillsätt socker, salt, ev kardemumma och det mesta v mjölet. Arbeta degen tills den släpper från kanten. 
  4. Smält 50 g smör och häll det över degen. Låt sedan degen jäsa i 30-40 minuter.
  5. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den.
  6. Dela upp degen i fyra lika delar.
  7. Baka ut en del i taget. 
  8. Kavla, ha på fyllning (jag har alltid rejält med smör, kanel & socker och skriver därför inga måttangivelser på detta - svårt att uppskatta;-)), rulla ihop längden och skär varje längd i ca 10-12 bitar.
  9. Lägg bullarna i pappersformar, ställ på plåt och låt dem jäsa ca 15 minuter till.
  10. Sätt på ugnen på 250 grader.
  11. Efter jäsningen - pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö på nötter eller pärlsocker och skjutsa in plåten i ugnen i ca 8 minuter.
  12. Låt sedan bullarna svalna innan du 1) äter dem, 2) fryser in dem. ;-)




Nu hoppas jag att jag ska ha mer tid åt bloggen, har fått tillbaka lite mer av baksuget och idag har jag bla gjort ChokladWhoppies med vanillafrosting och CandyChipCookies - recept och bilder kommer då förhoppningsvís senare! ;-)