söndag 31 oktober 2010

Knapriga Jordnötskakor och Crispykola

Då jag förärats med barn som också gillar att baka - är det lätt att hitta många små baktillfällen.
Det svåra är nog snarare att ibland inse att det egentligen inte är riktigt läge att baka så där precis innan man ska gå och lägga sig..
Nåja, för det mesta går det att skjuta fram baktillfället om jag, dyrt & heligt, lovar att baka under morgondagen. Vid ett sådant ögonblick lovades det Crispykola på bakschemat.
Så sagt och gjort och kladdigt värre blev det! Man får vara riktigt snabb i vändningarna och se till att skyffla upp smeten snabbt på plåten - annars riskerar du att stå med en stor oformlig klump av krispig jordnötskola. Vilket i och för sig inte är så illa - det smakar fortfarande lika fantastiskt och det är ju en bra ursäkt att få äta det "misslyckade" verket.. *hrm* ;-) Det påminner mycket om Lions-chokladet, dvs supergott!


Receptet har några år på nacken och var jag fått det ifrån har jag tyvärr inte en blekaste aning om? Men tacksam för det är jag iaf!
Ingredienser:
2,5 dl jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl kokosflingor
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 L K-special flingor (går också bra med vanliga flingor, skillnaden är att det blir med puffat med K-special)

Garnering:
150 g mörk choklad (OBS! Inget blockchokladsskit.. Använd antingen Marabous vanliga mörka choklad eller annat kvalitétschoklad, för smakens skull.)
1-2dl jordnötter

Gör så här:
1. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform, se till att det går upp på kanterna.
2. Blanda jordnötssmör, sirap och farinssocker i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme, under omrörning, tills allt socker lösts upp.
3. Rör ner kokos, vaniljssocker och flingor och blanda väl - här gäller det att vara kvick så det inte stelnar i en klump!. Tryck ut masan i formen, ca 1cm tjock. Använd en kavel ovanpå ett smörpapper för att få det jämnt utsmetat.
4. Smält den mörka chokladen och bre sedan ut den över jordnötsmassan. Strö över jordnötterna.
5. Ställ in i kylskåpet för att stelna och skär eller bryt sönder kakan i lagom stora mumsbitar!


När vi ändå köpt hem en massa jordnötter, så fick det bli lite fler kakor med dessa goda ting. Inte heller vet jag var detta recept kommer ifrån... Skäms på mig och jag ska definitivt bättra mig nu med att skriva upp vart jag hittat dem!
Dessa små kakorna är försvinnande goda och du bör nog gömma undan dem om du vill ha dem kvar längre än ett par dar.. Här hemma förvaras de i en stor glasburk uppe på min lilla "bakhylla" - och dit når bara jag och, tyvärr, mannen med.. ;-)
Ingredienser:
Ca 40 st
200 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta jordnötter

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienserna, förutom jordnötterna i en skål. Hacka jordnötterna grovt och vänd sedan ner dem i smeten.
2. Klicka ut små toppar av smeten på bakpappersklädd plåt.
3. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem sedan torrt.

Mumsfillibabba!

Min lilla elvisp har hängt med i många år och den har haft det ganska tufft mellan varven.. Alltså beslöt den sig för att ge upp och lämna mig samt baket åt sitt lilla öde. Det rådde lite panik här ett tag, men jag surfade in mig på tradera och lyckades göra ett riktigt fynd med denna:
Och jag är såååå nöjd! Jisses vad skönt med en lite mer "riktig" maskin. Och ovanpå allt kom mamsen hit med EN TILL hushållsassistent, visserligen med en hel del år på nacken, men säkert minst lika bra som denna (Vissa saker var sannerligen bättre förr...) Ja, jag är iaf mer än nöjd!:-)
För visst är det så himla smidigt att kunna sätta igång den lilla assistenten och ägna sig åt ännu mer bak i en annan skål?! ;-)

Vad kör du med för bra köksredskap? Några favoriter? Nått du önskar dig hett?

Macroner/Macaroner/Makroner/Macaroons och surdegsbröd!


Första försöket med macroner och det blev faktiskt ganska lyckat! Dock är smaken av Baileys alldeles för skarp för mig (gillar inte alkoholhaltiga drycker nått särskilt, förutom öl - kan man ha det som smaksättning?! ;-)), men den föll ut väl hos maken min...
Ska definitivt testa detta fler gånger fast kanske med hallon? Eller med någon av alla de essenser jag "råkade" beställa hem häromdagen.. Vad sägs om viol, apelsin eller smultron??
Orginalreceptet har jag hittat inne hos Picknickkorgen!

Ingredienser

ChokladMacroner

4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
3 msk kakao

Baileyskräm
50 g mjukt smör
2 dl florsocker
3 tsk kaffe
3 msk Bailey's
3 tsk kakao

Gör så här:

1.Skålla och mal mandeln fint, sätt ugnen på 150 grader.

2.Vispa äggvitorna och häll i lite socker i taget och fortsätt tills marängen är så pass fast att du kan vända skålen uppochner ytan att marängen hälls ut.

3.Rör försiktigt ned den malda mandeln och florsockret i marängen.

4.Spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, i en femkronas storlek på ett ungefär.

5.Låt dem vila på plåten i ca 30 min innan du gräddar dem i ugnen.

6.Grädda rundlarna i ca 12 min.

7.Låt svalna och lossa dem sedan försiktigt från bakplåtspappret.

8.Gör Baileyskrämen genom att röra ihop alla ingredienser så den blir mjuk och fluffig.

9.När rundlarna svalnat ordentligt är det dags att spritsa/smeta på smeten på en rundel och lägg sen ihop det med en rundel över.

10. Förvaras torrt - ät & njut!



Och inte nog med det, jag har äntligen kommit till skott med min surdegsstart! Har haft en surdeg i kylen i några veckor, men inte funnit tid till baket. Så igårmorse tog jag ut den lille godingen och knådade till en deg som fick ligga och jäsa till kvällen. Ett underbart saftigt bröd med valnötter och en gnutta lingon, mums vad gott det var! Och mäktigt!
Så idag gjorde jag ett par degar till - ett med olika nötter och ett med rejäl smak av lingon. Längtar tills gräddningen ikväll! ;-)
Receptet har jag hittat här, men, som vanligt, har jag ändrat lite bland ingredienserna..

En surdegstart gjorde jag så här:
Dag1:
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Dag 3:  
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Dag 4:  
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.
5. Ska du inte baka med den eller om du bara använder en del av den så ska resterna förvaras i kylen.
6. Mata 1g/vecka med 1dl vatten & 1dl rågmjöl - konsistensen ska vara som våffelsmet ungefär.


Surdegsbröd med lingon och valnötter
Ingredienser:
200 g surdeg
300 g vetemjöl
300 g grahamsmjöl eller rågmjöl
15 g mörk brödsirap
10 g salt
½-1 dl hasselnötter (jag använde dem hela)
3-4 msk lingonsylt

1. Blanda surdeg, mjöler och sirap i en bunke och kör med degkrokar i minst 6min, helst 10 min. Blanda sedan ner salt, nötter och lingon och kör i minst 3 minuter till.
2. Slå upp degen på lätt mjölat bakbord, vik in kanterna till ett avlångt/runt bröd och lägg det sen för jäsning i en lätt mjölad handduk i en jäskorg/brödkorg. Jag äger ingen sådan så jag använde en pastasil som jag klädde med mjölad handduk. Låt jäsa i 6-7 timmar.
3. Sätt på ugn på 250 grader, med bakplåten inne. Stjälp upp degen direkt på den heta plåten. Grädda i 250 grader i 5 minuter. Sänk sen temperaturen till 200 grader och grädda i 30-40 minuter.
4. Låt brödet svalna på plåten och förvara det sedan inrullat i en handduk för att bibehålla den goda hårda skorpan.

Har du något smaskigt recept på surdegsbröd, så dela gääärna med dig! Likaså om du har förslag på smaker vad gäller macronerna!

torsdag 28 oktober 2010

I bakartagen...(Bla Chocolate Marshmallows-cupcakes med Swiss Merinque Buttercream-topping...)

Har suttit och spanat in alla tusentals (nåja, ett tiotal iaf..) bakbloggar som spirar av inspiration. Helt otroligt vilka bakverk det finns! Efter dagens bloggskörd har jag skrivit ner följande recept som ska testas idag (om jag nu hinner med alla..)
* Macaroner (chokladmacaroner med kahluafyllning) (Alla pratar om dem, Alla bakar, Alla har sina egna goda varianter - nu måste Jag också testa detta fenomen!)
* Cookiepops (med steg-för-steg-beskrivning) (vaniljhjärtan el stjärnor, vet ej om jag ska ha dekoration på än..)
* Chocolate Marshmallows-cupcakes med Swiss Merinque Buttercream-topping.. Men vist låter det helt otroligt smarrigt? För att översätta det till förståelig svenska, så är det alltså marshmallowsfyllda chokladcupcakes med marängsmörkräm! ;-)

Och om du klickar på kaknamnen kommer du till bloggarna där jag hittat recepten!
Återkommer förhoppningsvis senare ikväll med bilder och en recension av smakupplevelserna!
Wish me luck!

tisdag 26 oktober 2010

Vinn ett muffinsträd!

Jag är med och tävlar om ett muffinsträd från Tårtspecialisten (i samarbete med Lyckas med mat)! Och självklart håller jag tummar & tår för att lyckas knipa vinstlotten! Det finns chans att vara med för alla - du behöver inte ens ha en blogg - så kila genast in och delta ---> HÄR!

 En del av tävlingen är att utse en favorit (inte lätt, I know..) från kladdkakan.se:

Min favorit på www.kladdkakan.se är helt klart: "Kladdmuffin med chokladtopping"! Absolutely outstanding i mitt tycke!

Och den ska helt klart bakas snart igen, det var ett tag sen nu..

 


måndag 25 oktober 2010

Recepten för Inlagda Gröna Tomater, Grön Tomatmarmelad och Kokoskladdkakemuffins! ;-)

Inlagda Gröna Tomater


Till ca 2 kg gröna tomater

Ingredienser till lagen:
jodfritt salt
6 dl Vatten
6 dl 8 % Vinäger eller 6 dl 5 % vinäger och ½ dl ättika
400 – 450 gram Socker
1- 2 bitar hel kanel
10 – 20 stycken hela kryddnejlikor
En liten bit ingefära el ett par tsk malen ingefära

Skiva tomaterna i jämntjocka skivor, ca ½ cm tjocka, lägg dom varvtals i en bunke och strö på lite salt mellan varje lager, täck med plast och låt tomaterna stå över natten så dom vattnar ur sig.
Saltningen gör att tomaterna släpper en hel del vätska och kan ta åt sig lagen bättre, dessutom så får dom en bättre konsistens. Använd inte salt som berikat med jod, joden kan ge en bismak åt inläggningen och göra lagen lite grumlig.
Koka upp vatten, Vinäger och Socker (jag höftade måtten rätt rejält vad gällde ättikan, vinägern och vattnet och smakade av ganska tidigt för att få ett hum om hur det skulle te sig), skumma om det behövs, lägg i kryddorna och koka några minuter (skala ingefäran och skär den i 1 – 2 mm tjocka skivor).
Häll av så mycket vätska som möjligt från tomaterna och lägg dom sen i en kastrull, häll den varma lagen över tomaterna och låt dom sjuda sakta tills dom känns mjuka. Fiska upp tomatskivorna med en hålslev och lägg över dom i väl rengjorda burkar.
Koka upp lagen igen och koka ihop den lite, ca 5 – 10 minuter. Smaka av lagen och se om det behövs lite mer socker eller vinäger, koka upp lagen igen och slå den het över tomaterna, se till att lagen täcker ordentligt. Skaka burkarna lite så lagen kommer åt överallt, sätt på lock och ställ tomaterna svalt.

Enligt grundreceptet ska man efter 5-6 dagar koka upp lagen igen, inget jag brydde mig om att göra då smaksättningen var god redan från början ;-). Men vill man så ska man göra följande:

Häll av lagen från tomaterna och tillsätt någon dl vatten och koka lagen ca 10 minuter, skumma om det behövs, låt lagen kallna och slå den sen över tomaterna, skruva på locken ordentligt och ställ inläggningen svalt. 
 
Servera tomaterna till en god stek, eller tex på en leverpastejmacka - supergott! 
 


Grön tomatmarmelad

2kg gröna tomater
8-12 dl syltsocker
saften från 2 lime/citroner eller 3-4 msk citronessens
Valfritt: (jag använde inte det) ungefär ½ msk färsk timjan eller ingefära

Picka små hål och skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem och skär dem i klyftor/mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med socker och limesaft. Låt koka på svag värme tills tomaterna är mjuka och mosiga. det tog nästan 2 timmar för mig. I slutet kan man (valfritt) röra i timjan eller ingefära. Häll upp på väl rengjorda och varma glasburkar. Förvaras svalt.

Använd sylten till tex dessertostar eller på nybakade scones eller varför inte som tillbehör till maten?



 
 
 
 
 
 
 
 


Kokoskladdkakemuffins

16 st normalstora
 
200 grader 10 min

2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1-1½ dl kokosflingor
100 g smält smör
kokosflingor till garnering

Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda torrvarorna och vänd ner i smeten, impulsvispa. Häll ner det smälta smöret under omrörning. Häll ner i formar och använd helst muffinsform för att slippa att kakorna flyter ut. Strö över kokos på och ställ muffinsformen i mitten av ugnen (200grader) för ca 8-10 min.


After Eigh-tårta, himmelskt god!


Förföriskt god kan jag lova, smälter behagligt i munnen! Den är också väldigt lätt att göra och kan serveras, kanske en aningens lite snyggare än min - här blev det tyvärr ett hastverk och ingen tid lades på dekorering. Men den smakade ju likafullt himmelskt gott för det! ;-)

Ingredienser till grundtårtan:
200 g smör/margarin
100 g mörk choklad (ingen blockchoklad! Använd helst riktig kvalitetschoklad)
100 g AfterEight-choklad (12 plattor)
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 1/4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr:
50 g smör
en liten nypa salt
½ dl vispgrädde
100 g AfterEight-choklad (12 plattor)
½-1 tsk pepparmintsolja/essens

Garnering:
18 plattor After Eight-choklad
florsocker att sikta över tårtan

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör, socker och after eight i kastrull, på svag värme. Rör hela tiden. Vispa ägg, socker och vaniljsockret pösigt. Blanda vetemjöl, salt, kakao och bakpulver. Sikta ner de torra ingredienserna varvat med chokladsmöret i äggblandningen. Blanda försiktigt alternativt vispa i korta intervaller.

2. Klä antingen in en bakform (24cm i diameter) med bakplåtspapper eller använd en bakform med teflonbeläggning. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan vara kvar i formen tills den svalnat.

3. Smält smör, grädde och after eight. Smaksätt med pepparmintsoljan och häll glasyren på kakan.
Låt stelna i kylen i 2-3 timmar. Lossa kakan från formen och garnera med after eight-plattor och florsocker. Servera med vispgrädde.

Ett tips är att tillverka tårtan dagen innan serveringen, den blir bara godare av att stå och dra i kylskåpet några dagar. Man kan också frysa in den, med lika gott resultat när den har tinat.

Lycka till!

lördag 16 oktober 2010

Grön tomatmarmelad, Äpplemos och sonens Kokosmuffins

(Recepten längre ner i inlägget)

Då hösten började anlända insåg jag att våra tomater aldrig skulle bli röda, och vi hade måånga tomater!
Nåväl, tacka gud att google finns - för där googlade jag på "gröna tomater + recept" och fick upp hur mycket somhelst! Nu gällde det bara att sålla ut agnarna från vetet..

Fastnade för "Inlagda Gröna tomater" och "Grön Tomatmarmelad", det lät ju onekligen spännande!

Så 8kg(!) tomater, en herrans massa syltsocker, kryddnejlika, kanel och X antal barnmatsburkar senare - här är resultatet för marmeladen:



Vänd huvudet på sidan, så ser du bättre.. (Förstår inte varför datorn inte villa lägga den rätt, inte mitt fel alltså.. ;-))

När jag ändå var i farten, så blev det till att engagera familjen i "projekt Äppelplockning"! Och av det blev det en härlig Äppelmos med smak av vanilj - helt perfekt att använda i gröten eller på en grov macka.


Efter den omgången har det blivit fler kan jag avslöja.. det har blivit Bananmarmelad med nötter, Plommonmarmelad, mer Tomatmarmelad och fler burkar med inlagda tomater! Och det är ju så kul att ge bort i present, tillsammans med ett nybakat bröd har man den perfekta värdinnegåvan!

Sen fick jag lovat sonen (10år) att visa upp hans goda kladdkakemuffinsar med kokos på! Han har tydligen ärvt bakargenen (om det nu finns någon sådan?!) och älskar att baka - och han är duktig på det!
Skåda resultatet:

Jag kommer uppdatera inlägget med recepten senare - hinner inte just nu, då det står "packning av resväska, utan att bli hysterisk" på schemat just nu! Åker nämligen till Alanya, Turkiet på söndagmorgon! ;-)

Må väl!

EDIT: Tre av recepten

Bananmarmelad

500g skalade bananer
saft från 1 lime/citron (Jag använde mig av pressad citron på flaska)
2 kanelstänger
3dl Syltsocker
2msk valnötshack (Jag använde hackad mandel)

Mixa eller mosa bananerna. Blanda med limesaften, kanelstänger och syltsocker i en gryta och koka i 5-10 minuter.
Ta av grytan från värmen och skumma noga. Rör i nöthacket. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Plommonmarmelad

4,5dl strösocker
3kg plommon
6dl vatten
2-3 kanelstänger
1-2tsk mald kanel
atamon (läs på flaskan hur mycket du ska ha)

Dela plommonen och kärna ur dem. Lägg dem i gryta, tillsammans med kanelstänger & kanel, och täck, precis, med vatten (ca 6dl). Låt sjuda långsamt, gärna 1 timme eller mer, tills plommonen nästan löst upp sig och bildat ett jämt fruktmos.
Tillsätt sedan sockret, höj värmen och koka kraftigt under omrörning, rör ofta så massan inte bränns vid. ta av grytan från plattan efter ca 20 minuter, låt den vila i en kvart (detta för att förhindra att fruktbitarna stiger upp till ytan i burkarna och bara lämnar gelé i bottnen).
Fyll de varma burkarna och sätt på locken. Förvara svalt.

Äpplemos med vanilj

1kg äpple
2dl vatten
1 vaniljstång
1,5dl strösocker
1tsk atamon, flytande konserveringsmedel

Skala, kärna ur och skär frukten i bitar. Lägg dem i kastrull med vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg även i den urskrapade stången. Låt det sjuda i 40-60 minuter. Rör då och då och eventuellt mosa äpplena.
Rör i sockret och rör tills det smält. Tag kastrullen av värmen och rör i atamon.
Häll upp i varma och rena burkar. Förvara svalt.



fredag 15 oktober 2010

Nytt flow..

Var inte så länge sedan jag hade huvudet fullt av scrapping, men då tiden inte räcker till har det tyvärr fått ligga lite åt sidan.

Istället har jag fått fnatt på bakandet!

Cupcakes, morotskakor, chokladkakor i oändliga varianter, biscotti, bullar och bröd i omöjliga samt möjliga former, kakor, längder, mm, mm..

Ja, jag är fast helt enkelt! Baka är ju hur kul somhelst!

Vilket jag inte tyckte förr, för, typ, bara ett par år sedan. Har aldrig gillat att stå i köket (trots flera år inom restaurang & hotell-branschen).
De få gånger jag gjort något i köket - så har det blivit bra resultat (för det mesta..), men jag vet inte varför jag inte gillat det?

En tanke jag har är att jag - innan min GBP-operation (magsäcksoperation) - inte gillade att baka eller laga mat eftersom mat & kakor varit så tabu för mig (man blir ju tjock!;-)). Men efter operationen (september-09 och ca -35kg i dagsläget) så klarar jag att baka och fixa utan att det är JAG som kränger i mig allt! Och det är nog en av de stora orsakerna till att det är så kul att vistas i köket nu för tiden! Det är ju inte tabu längre!

Denna bloggen kommer att handla om mina amatörmässiga bakidéer, tester, "höftade" recept och annat gott i vardagen.
Jag hoppas att jag kan inspirera lite, liksom jag själv älskar att inspireras av *pekar till höger* andra kak- & matbloggar!

Låt oss väl smaka!

After Eight tårta som tar dig till sjunde himlen! Recept kommer senare.. ;-)

tisdag 12 oktober 2010

12/10 - 2010

12/10 - 2010
*Under uppbyggnad*
Dvs - jag är i startgroparna ;-)